03september

Tuinklusjes september: 5 tips voor een mooi gazon

In september worden de dagen weer korter en zijn er zwoelere temperaturen met af en toe een regenbui. Door de warmte in combinatie met regen is het de perfecte maand om aan je gazon te werken. Lees handige tips voor het onderhouden van een mooi gazon.

Regelmatig gazon maaien

Voor een mooi gazon moet je regelmatig maaien. In september mag het zelfs wekelijks. Maai elke week een andere richting op, zodat de grassprieten niet elke week dezelfde kant op worden geduwd. Maai het gras tot ongeveer 5 centimeter. In de zomer droogt een kort gemaaid gazon sneller uit. Langer gras heeft minder water en voeding nodig. Maai daarom in de warme periodes het gras langer dan 5 centimeter.

Maaisel weghalen en kanten knippen

Verwijder al het maaisel zo goed mogelijk, zo voorkom je verschraling van het gazon. Om het gazon strak te houden, is het belangrijk om de graskanten bij te houden. Doe dit na elke maaibeurt met een grasschaar. Een kniekussen is ideaal om geen last te krijgen van je knieƫn bij dit klusje.

Kalk strooien voor een groen gazon

Een mooi gazon heeft de juiste zuurgraad, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden. Het strooien van kalk zorgt voor een goede bodemconditie waardoor het gras goed groeit en mooi groen wordt. Bij een verzuurde bodem is het verstandig om 2 keer per jaar kalk te strooien.

Gazon bemesten

Door het maaien van het gazon verdwijnen er belangrijke voedingstoffen uit het gras. Door het gazon te bemesten wordt het groener, voller en gezonder. Organische meststoffen zijn beter voor de natuur en zorgen voor betere groei. September is de laatste maand van het jaar dat het gazon bemest hoeft te worden.