04december

To do: Tuin winterklaar maken

Als je de tuin nog niet winterklaar hebt gemaakt, is het in december tijd om de juiste voorbereidingen te treffen. Door nu aan de slag te gaan, is je tuin klaar voor het nieuwe seizoen en kan je in het voorjaar optimaal genieten van een mooie tuin. Gebruik in deze koude maand het waterproof Erin Chalk knielkussen van Laura Ashley, zodat je geen last hebt van de koude grond.

Dieren in de tuin

Om de dieren in de koude wintermaanden een handje te helpen, kan je kleine aanpassingen in de tuin doen. Zo heb je in de wintermaanden een levendige tuin met vogels en egeltjes. Belangrijk is dat je tuin niet té opgeruimd is. Hang vogelvoer en een schoon vogelhuisje in de tuin om een beschutte en veilige plek voor vogels te bieden. Biedt egels een droge plek waar ze een nest kunnen maken om te overwinteren. Laat hiervoor wat bladeren en takken liggen en zet eventueel wat voedsel neer, bijvoorbeeld nat honden- of kattenvoer. Hier zijn egeltjes dol op!

Bladeren in de tuin

In de herfst valt er veel blad van de bomen, maar het is niet altijd nodig om dit op te ruimen. Het blad zorgt voor een warme beschermlaag voor de wortels en planten. Let echter wel goed op het oude blad, er kunnen schimmels en ziektes in zitten. Deze bladeren kan je in de gft-bak gooien. Gooi ze niet op de composthoop, want dan breng je de ziekten weer terug de tuin in!

Snoeien

Als het weer niet te slecht is en het niet vriest, kun je in december ook snoeien in de tuin. Het is handig om deze maand te snoeien, omdat de vorm van de plant duidelijk zichtbaar is zonder blad. Voor januari moeten de berk, kastanje, walnoot, esdoorn en druif sowieso gesnoeid worden. De sapstroom komt bij deze bomen al vroeg op gang, waardoor het belangrijk is om op tijd te snoeien. Gebruik voor goede bescherming de extra lange tuinhandschoenen van Laura Ashley Garden. Door de verlengde manchet zijn zowel je handen als polsen beschermd tijdens het snoeien. Zo kan je veilig en stijlvol in de tuin aan de slag!

Tip: Bewaar mooie takken en bessen uit de tuin als unieke kerstdecoratie voor in huis!

Water in de tuin

Sluit en tap de buitenkraan af en controleer of de gieters leeg zijn gegooid. Vergeet niet de tuinslang van de buitenkraan af te draaien en het water uit de slang te laten lopen. Haal terracottapotten naar binnen, deze kunnen bij vorst barsten.