02april

Tips voor een diervriendelijke tuin

Een diervriendelijke tuin is leuk en nuttig. Zorg dat je tuin toegankelijk is en creëer een levendige tuin met dieren. Geef voldoende water en laat tuinafval gewoon liggen. Dieren zoals eekhoorns en egels zijn er blij mee.

Wat vooral heel belangrijk is bij het inrichten van een diervriendelijke tuin, is de juiste beplanting. Zorg voor veel verschillende hoogte in planten, bloemen en struiken. Met struiken creëer je een beschut plekje voor veel dieren zoals vogels, muizen, salamanders en egels. Plaats een schaaltje met water zodat de mussen hier uit kunnen drinken en hun verenjasje kunnen wassen.

De voordelen van een diervriendelijke tuin

Naast de leuke levendige tuin, hebben de dieren ook andere functies. Veel dieren helpen een handje mee in de tuin! De hommels en bijen bestuiven de planten en gewassen. Egels eten slakken, naaktslakken en mottenlarven, zodat je planten langer leven. Een voertafel voor de vogels met wintervoer trekt nieuwsgierige eekhoorntjes aan. Een larf van een lieveheersbeestje eet in vier weken tijd zeshonderd bladluizen. Zo hoef je zelf ook minder in de tuin bezig te zijn en help je de natuur een beetje mee.

Bouw een insectenhotel

Insecten spelen een belangrijke rol in de flora en fauna. Helaas dreigen deze gevleugelde diertjes uit te sterven door klimaatverandering. Help ze dus een handje door een hotel voor ze te maken. Zo’n hotel is ook fijn voor meerdere insecten zoals vlinders en lieveheersbeestjes. Zo creëer je een fijne plek waar ze kunnen overwinteren of hun eitjes kunnen leggen.

Hoe maak je een insectenhotel?

Hoe maak je zo’n hotel? Het is helemaal niet moeilijk! Als basis heb je een houten kistje nodig. Zorg dat er een dakje op zit en dat het aan beide kanten dicht is zodat ze beschut zitten. Nu kun je beginnen met het bouwen van de kamertjes. Gebruik takjes, houtsnippers, mos, dennenappels. Vrijwel alles wat je kan vinden in de natuur kun je hiervoor gebruiken. Zo kan je in een iets wat grotere tak gaatjes maken zodat kleine insecten zich daarin kunnen nestelen.

Diervriendelijk tuinieren houd dus eigenlijk in dat wilde dieren het naar hun zin hebben in jou tuin. Hier worden niet alleen de dieren maar ook jouw tuin blij van!